De marine, een roeping?
Toen Geert Dewulf in 1990 tot priester werd gewijd, bestond de legerdienst nog. Als milicien-aalmoezenier kon hij zijn dienstplicht vervullen bij de troepen in Duitsland, of bij de luchtmacht of bij de medische component. De beschikbare plaats bij de Marine raakte minder vlot ingevuld, tot Padre Geert zich hiertoe bereid toonde. Dat hij zijn taak met de nodige toewijding had uitgevoerd was duidelijk. Toen hij na zijn legerdienst startte als godsdienstleraar, werd hij tijdens die zevenjarige carrière geregeld opgeroepen door de Landmacht. Hij vervulde de opdrachten eerst als reservist, tot hij uiteindelijk door de opper-aalmoezenier gevraagd werd om fulltime aan de slag te gaan.
Aalmoezenier 2.0
Je vraagt je misschien af of de job van aalmoezenier nog actueel is. Tijdens de wereldoorlogen moesten ze vooral zieken zalven, doden begraven en misvieringen opdragen. Padre Geert, een man van deze tijd, ziet zijn takenpakket anno 2022 veel ruimer en wordt door zijn collega-mariniers zeer gewaardeerd in zijn functie. Padre Geert steekt van wal met het vertellen over zijn dagtaken op de basis zelf: “Mijn belangrijkste opdracht is om er te zijn voor de mensen. Niet alleen als het moeilijk gaat, maar ook om vreugdevolle momenten te delen. Er zijn collega’s die het moeilijk hebben bij ziekte of familiale problemen en hierover graag eens van gedachten wisselen met mij, al delen ze ook graag hun vreugdevolle momenten: een huwelijk, een doopsel of zegeningen. Ik werk zowel op de basis van Zeebrugge, Oostende als Sint-Kruis. Mensen op de werkvloer weten ook dat ik er ben, want regelmatig ga ik hun kantoor binnen om een babbeltje te doen. Ook tijdens het bezoek van schepen van andere landen in de Marinebasis, al dan niet in een groter verband, sta ik ten dienste. Soms krijg ik de vraag om aan boord te gaan en voor hen dan een eucharistieviering te doen. Of een gesprek te hebben met de bemanningsleden. Of om een woordje uitleg te geven waar ze kunnen deelnemen aan een misviering op zondag. Het behoort ook allemaal bij de taken.”
Elke missie eist zijn tol
Padre Geert mag dan wel tot de marine behoren, toch kan hij ook opgeroepen worden om mee te gaan op missie met de lucht- of landcomponent of met de medisch component. Meegaan op missie doet hij ook. Bij de marine, aan boord van het schip, werkt hij ondersteunend en verbindend. “Tijdens die reizen ben ik in de eerste plaats gewoon een van hen. Ik volg de dagroutine van mijn collega’s en neem deel aan allerlei oefeningen: brand, EHBO…. We leven echt samen als groep. Voor hen slecht weer is ook voor mij slecht weer, samen zeeziek zijn, het hoort er allemaal bij. Als de bemanning, om het even om welke reden het moeilijk heeft, ben ik altijd beschikbaar. Niet in het strikte regime van het leger, met briefings en rapporten van elke meeting, maar wel als vertrouwenspersoon waar je zonder vrees voor gevolgen je hart kunt luchten.”
“Het is meestal een losse babbel over situaties aan boord met bepaalde collega’s of problemen met de familie die thuis achterblijft. Op missie gaan eist zijn tol van onze mensen en veel hangt daarbij af van de tijdspanne en de aard van hun opdracht. Vaak gaat het ook over vorming geven over zingevingsonderwerpen. Denk maar aan de gedachte: Hoe ga ik ermee om als ik iemand zou doden in een vuurgevecht?”