Actua

Belgische Marine onder nieuw commando

Op woensdag 28 juni 2023 betrad de Belgische Marine een nieuw hoofdstuk in haar geschiedenis. Tijdens de Dag van de Marine in Oostende vond de ceremoniële bevelsoverdracht plaats, waar divisieadmiraal Tanguy Botman het commando overnam van vice-admiraal Jan De Beurme. Bovendien werd de heroprichting van de Marinefusiliers aangekondigd, waarbij de uitreiking van de zwarte mutsen voor een moment van betekenis en trots zorgde.

Lees verder onder de foto…

Bevelsoverdracht CHOD aan Tanguy Botman

Een eervolle overdracht

Lees verder onder de foto…

Vice-admiraal Jan de Beurme, die 33 maanden lang met toewijding aan het hoofd van de Marine stond, werd geëerd voor zijn prestaties tijdens zijn ambtstermijn. Zijn afscheidstoespraak klonk helder en visionair : “Het was een eer om jullie te dienen als commandant van de Belgische Marine. Ik dank jullie voor jullie toewijding en steun. We hebben samen veel bereikt en ik ben ervan overtuigd dat jullie onder leiding van mijn opvolger, admiraal Tanguy Botman, nog grotere prestaties zullen leveren.”  Met een bos bloemen in de hand greep hij de kans om zijn echtgenote Anneke te bedanken voor haar loyaliteit voor hem én voor de Marine.

Admiraal Jan De Beurme met zijn echtgenote Anneke

Aansluitend prees CHOD Michel Hofman de prestaties van De Beurme met speciale vermelding van zijn leiderschap gedurende de uitdagende coronaperiode. Ook de introductie van de nieuwe SeaBlue werkuniformen, een realisatie van De Beurme, getuigt volgens Hofman van respect dat de aftredend bevelhebber toonde voor zijn manschappen en het belang dat hij hecht aan de uitstraling van de marinecomponent.

Zowel op land als op zee werd de heugelijke dag gevierd. De mijnenjager Bellis bracht een eerbetoon aan de vertrekkende admiraal met vijftien saluutschoten. De Koninklijke Muziekkapel van de Marine zorgde voor de muzikale omlijsting.

Nieuwe maritieme horizon

Met admiraal Tanguy Botman begint de Belgische Marine aan een nieuw tijdperk. Hoewel er een zware verantwoordelijkheid rust op zijn schouders, heeft zijn voorganger, admiraal Jan de Beurme, vertrouwen in zijn capaciteiten uitgesproken. De Dag van de Marine 2023 markeert een gedenkwaardige mijlpaal in het voortdurende verhaal van de Belgische Marine, die trouw blijft aan haar tradities en plichten terwijl ze naar de toekomst vaart.

Auteur: CO
Foto: Jorn Urbain