Anno 2022

Het leven zoals het is.

Een toffe jeugdbeweging? Je moet het beleven om het te weten. SeaTalk trok naar de Matrozenlaan in Lombardsijde waar het jaarlijks nationaal zomerkamp van de Marinekadetten plaatsvindt. We namen deel aan enkele activiteiten en proefden van de sfeer tussen de jongeren.

Michèle Derboven (21) is kaderlid en geeft leiding tijdens het kamp. Haar motivatie om Marinekadet te zijn was al snel duidelijk: “Ik wil studeren voor verpleegster in burger en daarna ambieer ik een carrière als medic op een schip. Bij de Marinekadetten draait alles rond water, schepen en varen. We krijgen een goede basisopleiding. Je leert motorvaren, zeilen, navigeren, knopen maken, kaart en kompas lezen, scheepstechniek en onderhoud en EHBO.  Hier krijg je de kans om van het maritieme leven te proeven en te ervaren of het echt iets voor jou is in de toekomst.”

De sfeer tussen de jongeren is gemoedelijk, ook al wordt van hen toch ook enige discipline verwacht. Opstaan om zes uur, gevolgd door de vlaggengroet. Na het ontbijt starten ze met de activiteiten: strandsporten, kajak, mountainbiken, varen op zee, musea bezoeken zoals de IIzertoren in Diksmuide en de Atlantiwall in Raversijde. Hun dagen zijn goed gevuld. Een ideale mix van fun en discipline, Nederlands en Frans, opleiding en sport, kameraadschap en hiërarchie.

Meer dan op kamp gaan

Deelnemen aan de kampen kan alleen als je voldoende engagement toont voor de vereniging. Het is geen doorsnee jeugdclub waar je enkel heen gaat als je er zin in hebt. Als kadet engageer je je om wekelijks deel te nemen aan de activiteiten in de afdeling waar je lid bent: Oostende, Leuven, Leopoldsburg, Antwerpen, Brussel, Geel, Marchienne-au-Pont of Ittres.

Tijdens een bezoek aan de afdeling in Geel, waar een vijftigtal kadetten zijn, spraken we met Anna en Willem.  

Anna Neath (15) woont in Herentals en is sinds 2016 lid. Ze studeert Economie-Talen en overweegt om haar carrière verder te zetten bij Defensie.  “Het is niet zoals bij de traditionele scouts,” vertelt Anna enthousiast, “hier leer je wat discipline is.  We krijgen drill, gaan marcheren en krijgen ook theorie te verwerken. Na de opleiding kan je je vaarbewijs behalen, wat ik toch een bonus vind. Ik ben ook fier om mijn uniform te dragen. Tijdens activiteiten spreken mensen ons vaak aan en vragen dan of we échte militairen zijn. Dat vind ik echt wel cool. Ik zou het een hele eer vinden als ik in de komende jaren als Marinekadet mag meestappen in het nationaal défilé op 21 juli. Geef toe, dat zijn toch unieke kansen!”

Hoewel je al lid kunt worden van de vereniging vanaf negen jaar, werd Willem Druyts (16) pas lid op zijn veertiende. “Het was tijdens een infodag dat ik de organisatie leerde kennen. Vooral het avontuurlijke aspect trok me aan. Ik ambieer een professionele carrière bij de landcomponent. Drill, camouflage, hindernissenparcours… ik vind het zalig! Natuurlijk heb ik ook interesse in schepen, anders was ik geen Marinekadet geworden. We gaan jaarlijks op Kruisvaart. We verblijven tien dagen aan boord van een schip en varen van Geel via Hasselt richting Maastricht en keren via de Oude Maas en het Schelde-Rijn kanaal terug naar België. Echt een leerrijke ervaring! We worden ook gemotiveerd om het beste uit onszelf te halen, want naarmate onze opleiding vordert, stijgen we ook in rang. Intussen ben ik kwartiermeester,” vertelt Willem met enige trots. “Zolang ik het kan combineren met mijn studies, wil ik lid blijven en doorgroeien tot kaderlid.”

Tijdens ons bezoek kregen we ook nog enkele interessante wist-je-datjes mee:

  • Kadetten dragen traditioneel marine-uniformen met daarop graden en kentekens van het korps.
  • De graden zijn historisch overgenomen van bij de marine, maar… de kentekens worden omgekeerd gedragen! Zo kan je leden van de Marinekadetten onderscheiden van echte militairen.
  • Zelfs wanneer ze als professioneel militair doorstromen, dragen ze in de vereniging nog steeds hun graad van het kadettenkorps.
  • Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de vereniging werd het uniform opnieuw gedefinieerd. Het wordt dus uitkijken naar de nieuwe garderobe.
  • De Marinekadetten is een belangrijk kanaal voor recrutering bij Defensie.
  • Leden stromen ook vaak door naar maritieme functies in de binnenvaart, koopvaardij of visserij.
  • Het korps stoomt kadetten klaar om hun vaarbewijs te behalen tegen de leeftijd van 16 jaar.

Auteur: CO
Foto’s: The Belgian Navy, Jorn Urbain, KMK_CRCM

Voor meer informatie over de Marinekadetten: Klik hier

Meer reportages over de Marinekadetten: Klik hier