Uit Seatalk editie 1

The Tall Ships Races 2022, Antwerpen zet in op jeugd

uitgelichte afbeelding marine

De ‘kathedralen van de zee’ – de Tall Ships – hebben doorgaans een meer dan respectabele leeftijd. Van 22 tot 25 juli 2022 meren deze ‘oudjes’ weer aan in Antwerpen tijdens The Tall Ships Races 2022. Maar stad Antwerpen en Port of Antwerp zetten in op de jeugd.

Het zal de zevende keer zijn dat The Tall Ships Races Antwerpen aandoen. De zeilwedstrijd, georganiseerd door Sail Training International, trekt honderdduizenden bezoekers van binnen- en buitenland om de mooiste en grootste zeilschepen ter wereld te bewonderen. Voor deze zevende editie ligt de focus op duurzaamheid en verbinding.  Dit thema staat ook centraal bij de in totaal 3500 trainees die tijdens The Tall Ships Races van over heel de wereld meezeilen op de verschillende schepen. Ook stad Antwerpen en Port of Antwerp  geven 100 jongeren tussen 15 en 25 jaar de kans om in 2022 mee aan boord te gaan op 2 trajecten: Harlingen – Antwerpen en Antwerpen – Aalborg. De trainees worden financieel ondersteund dankzij peterschappen van bedrijven en begeleid in een fondsenwervingstraject om zelf een deel van hun trip te financieren. In totaal worden in België 100 trainees gerekruteerd.

Tanguy Van Camp heeft er al twee trajecten opzitten tijdens vorige edities van de Tall Ships Races aan boord van de T/S Rupel. T/S staat voor Training Ship. Het is een tweemaster die begin jaren 90 in de Boom gebouwd werd in het kader van een sociaal tewerkstelingsproject.  Met meer dan 10 deelnames is deze gaffelschoener een vaste waarde in de Tall Ships Races.

Tanguy, deelnemer aan de Tall Ship Races

,,Mijn opa had een zeilbootje en nam me soms mee voor een tochtje. Misschien is daar mijn liefde voor het zeilen wel ontstaan”, aldus Tanguy.  ,,Maar echt zeilen leerde ik pas op de Rupel. Ons schip niet het grootste zeilschip in de vloot van de Tall Ships Races, maar ze is verbazend snel. Als trainee ben je echt ‘meid voor alle werk’ aan boord. Je leert navigeren, een koers uitzetten, de zeilen trimmen, aan het roer staan als een volwaardige schipper. Maar evengoed word je opgevorderd om de WC’s te poetsen, als keukenhulpje of om wacht te lopen. Het is heel intens en je leert ontzettend veel tijdens de 10 à 15 dagen die een tocht gewoonlijk duurt. Vooral de vriendschap en de samenhorigheid tussen trainees onderling en bemanning staat voor mij voorop”, aldus Tanguy. Zijn ogen schitteren als hij plaats neemt achter het roer voor de foto. ,,Ik zou morgen weer willen inschepen”, stelt hij zonder verpinken.

Alle info over The Tall Ships Races 2022 in Antwerpen is te vinden op tallships.antwerpen.be.  Onder  het tabblad ‘Trainees’ lees je onder welke  voorwaarden je mee kan aan boord van een Tall Ship. Noteer alvast dat je geen  voorkennis of zeilervaring nodig hebt.

Auteur: Leo Van Dorsselaer
Foto: Jonathan Ramael & Leo Van Dorsselaer