Safety Event

Tweede editie Nautische Veiligheidsdag bij RYCB - Antwerpen

Event EmergenSea editie 1 in 2023 te Antwerpen

Een goed voorbereide tocht op het water is essentieel voor een veilige en verantwoorde zeilervaring. De 2e editie van EmergenSEA biedt de ideale gelegenheid om cruciale vaardigheden te leren en paniek te vermijden. Kort gezegd draait het om preventie door middel van kennis en praktische oefeningen. Dit evenement is opnieuw een samenwerking tussen diverse nautische instanties en het RYCB Race & Rescueteam.

Op zaterdag 3 februari 2024 krijgen kleine groepen watersporters en pleziervaarders de kans om onafhankelijk van elkaar acht verschillende routes te volgen. Deze routes omvatten zowel theoretische sessies met nautische achtergrondinformatie als interactieve workshops waar iedereen actief aan deelneemt.

In de workshops kunnen deelnemers zelf brandblussers en vuurpijlen testen, reanimatieoefeningen uitvoeren en leren hoe ze wonden moeten verzorgen, enz. Deze basisvaardigheden stellen iedereen in staat om snel en efficiënt te handelen aan boord, zelfs wanneer externe hulp minder toegankelijk is.

Er zijn in totaal 11 EmergenSEA-thema’s:

 • Rijkswaterstaat (Nederlands): Samen met Belgische autoriteiten zorgen ze voor correct en veilig waterverkeer. Vragen zoals de vuilwatertank komen aan bod.
 • Loodswezen: Leer hoe loodsen het pleziervaartverkeer op de Schelde ervaren en krijg handige tips.
 • FOD Mobiliteit – Inspectie van pleziervaartuigen: Ontdek alles over inspecties, prioriteiten en de nieuwe pleziervaart app.
 • Omgaan met pyrotechnische noodsignalen: Leer hoe je deze signalen op de meest efficiënte en veilige manier kunt gebruiken.
 • Search and rescue (SAR): Word begeleid door SAR-duikers in alle fases van een reddingsoperatie.
 • Brandbestrijding: Leer verschillende soorten branden aanpakken en zelf vuur blussen.
 • Motoronderhoud: Duik in de basisprincipes van motoronderhoud om ervoor te zorgen dat uw jacht altijd in topconditie is.
 • Personal Life Beacons (PLB) en Emergency Position Indicating Radio Beacons (EPIRB): Ontdek welke apparatuur het meest geschikt is voor jouw behoeften.
 • EHBO aan boord: Leer snel en doeltreffend handelen bij bloedingen en andere veelvoorkomende noodsituaties.
 • Reanimatie: Leer levensreddende technieken, van borstcompressies tot het gebruik van een defibrillator.
 • Boordapotheek: Ontdek wat er in een noodpakket moet zitten om effectief te handelen in kritieke situaties op het water.

Oefening brandbestrijding tijdens EmergenSea 2023

Deelnemers kunnen vooraf kiezen welke zes thema’s ze willen volgen, en deze zijn zo verspreid over de routes dat er volop keuzevariëteit is. De EmergenSEA / Veiligheidsdag staat open voor alle watersportliefhebbers en pleziervaarders. Het programma begint om 08:00 uur en eindigt om 17:00 uur. De kosten bedragen € 50,- per persoon en omvatten ontvangst, gebruik van demonstratiemateriaal en veiligheidsuitrusting, een broodjeslunch en een receptie achteraf.

Een dag vol waardevolle kennis en praktische vaardigheden om uw plezier op het water te vergroten en uw veiligheid te waarborgen. We hopen u te verwelkomen op EmergenSEA / Veiligheidsdag!

Alle info via DEZE LINK 

Auteur: redactie
Foto’s: RYCB