Uitnodiging RYCB 17 juni 2023

Feesteditie: 20 jaar Schelderegatta

Het epicentrum van de zeilsport en pleziervaart op de Schelde bevindt zich op 17 juni 2023 nabij Jachthaven Antwerpen Linkeroever en de Royal Yacht Club van België. Alle wedstrijdjachten in de CR formule, maar ook toerjachten en zelfs classic yachts zijn welkom.

Lees verder onder de foto…

Uitnoding Schelderegatta - Scheldetour 2023

Twintig jaar geleden stond verwoed zeiler Harry van den Bergh aan de wieg van de Schelderegatta. Zijn doel was om zeilers van alle niveaus een unieke beleving te bezorgen. Zeilen op de Beneden-Zeeschelde was door de toegenomen beroepsscheepvaart toen al geen sinecure meer. Maar een sterke organisatie en een interactieve begeleiding op het water maakten dit evenement mogelijk.  

De Schelderegatta is al twintig jaar het zeilershoogtepunt tijdens de zomer. Tot nu toe trok de wedstrijd competitiezeilers aan die een klassieke baan tussen Hansweert en de jachtclubs aan Linkeroever volgden. Voor het eerst wordt er speciaal voor een groeiende groep aan toervaarders de Scheldetour aan toegevoegd: een tocht over dezelfde baan en onder dezelfde begeleiding maar dan zonder de prestatiedruk. De aankomst die zaterdag rond 15u30 wordt een wervelende beleving voor pleziervaarders, zeilers en publiek. 

Goed begonnen, half gewonnen

Om de drempel maximaal te verlagen organiseert Scheldetour en Schelderegatta twee info-avonden*, telkens volledig gericht op de twee groepen van toervaarders of wedstrijdzeilers. De twee deelnemersgroepen kunnen ook rekenen op gedetailleerde preventieve informatie en een top-begeleiding van de nautische overheden en het RYCB Race – Rescueteam op het water met liefst 13 RIB’s.

Sfeer voor deelnemers en bezoekers

De finale sprint voor de wedstrijddeelnemers of een groet aan de supporters die vanop de sluis van de jachthaven of de oevers voor het clubhuis een uitstekend uitzicht hebben wordt verwacht omstreeks 15u30. Van zodra de sluisdeuren van Jachthaven Antwerpen Linkeroever openen, varen alle deelnemers de haven in.

Op de terreinen van de RYCB en rond de jachthaven wordt het evenement feestelijk afgesloten met BBQ, bar, livemuziek, prijsuitreiking… Er worden ongeveer tachtig deelnemende jachten verwacht.


(*)

Scheldetour informatie-avond: wo 19/04/2023 om 19u30

Marinezaal RYCB Clubhuis, Thonetlaan 133, B 2050 Antwerpen L.O. (gratis)

Pieter Dick: Door de ogen van de loods

  • Tips & Tricks over het samen varen met de beroepsscheepvaart over de bochtige Schelde.

Tim Mannaerts: Door de ogen van de Scheldetour-begeleiding (RYCB Race- & Rescue)

  • Hoe staat de begeleiding de deelnemende jachten bij?

Schelderegatta en CR-basis informatie-avond: wo 25/05/2023 om 19u30

Marinezaal RYCB Clubhuis, Thonetlaan 133, B 2050 Antwerpen L.O. (gratis)

Dirk De Wolf, wedstrijdleiding:

  • Wedstrijdzeilen voor beginners + elementaire regels, procedures en het waarom van de CR-meetformule

Sven Onghena, Race & Rescue begeleiding:

  • Interactie begeleiding en deelnemers, organisatie start + verloop + aankomst, communicatieprocedures.

Meer info: www.schelderegatta.be