Voor Sam, die vaak over de marinecarrières van zowel zijn vader als zijn grootvader had gehoord, was de stap naar de Marine evident. En toeval of niet, na een jaar aan boord van de Primula werd hij op 8 januari 2018 gemuteerd naar de Godetia. In de voetsporen van zijn grootvader dus, zelfde schip, zelfde functie: militaire communicatie.
“Toen ik er aan boord kwam, kende ik amper vier mensen, maar ik voelde er mij onmiddellijk welkom. Mijn eerste reis met de Godetia duurde zes weken en ging richting Afrika. Daarna vertrokken we in juli op SNMCMG1 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 1) voor vijf maanden. De reis viel goed mee, zeker omdat je af en toe van boord mocht en ook omdat mijn vriendin me in september kwam bezoeken toen we aanmeerden in Rotterdam. Dat zorgde voor een aangename time-out tijdens de lange reis,” knipoogt Sam.
De laatste missie van Sam aan boord van de Godetia was meteen ook de allerlaatste reis van het schip zelf. “Door de coronamaatregelen moesten we permanent aan boord blijven. Het enige wat we mochten doen was een wandeling op de basis. Toen we uiteindelijk voor het eerst aan wal mochten in het Zweedse Karlskrona, kregen we een uitgestippelde route voorgeschoteld waar we niet mochten van afwijken. Het constant aan boord zitten werkte toch wel op mijn gemoed, want ik had geen echte vrijheid meer,” vertelt Sam. “En toen brak de speciale dag aan, 25 juni 2021. Vele collega’s, vooral de anciens, stonden met tranen in de ogen met het besef dat dit de allerlaatste keer afmeren was in Zeebrugge met de Godetia. Voor mij persoonlijk een symbolisch moment: mijn grootvader had de doop van dit schip meegemaakt en maakte deel uit van de eerste bemanning. Ik, als kleinzoon, maakte de allerlaatste reis mee. Een mooier afscheid kon ik mij niet inbeelden.”
Beide heren houden een goed gevoel over aan ‘hun Godetia’. Met een bemanning tot tien officieren, 37 onderofficieren en 48 matrozen was het belangrijk om een goede sfeer aan boord te hebben. “Na het intensieve werk, was er ook tijd voor ontspanning. Dat kwam het kameraadschap ten goede,” vertelt Sam. Grootvader Gilbert besluit: “Het was echt een happy ship!”