Uit Seatalk 1

Covid-19: ongenode gast bij viering 75 jaar Marine

Seatalk 1

Op 30 maart 1946 ondertekende de toenmalige Prins-Regent een koninklijk besluit waarbij de Belgische Zeemacht werd opgericht. In de loop der jaren evolueerde die tot de Marine die we vandaag kennen. Meerdere evenementen waren gepland om de 75e verjaardag van de Belgische Marine naar behoren te vieren. Maar dat was de wereldschokkende epidemie buiten beschouwing gelaten. De meeste grote manifestaties zijn verplaatst naar volgend jaar, maar sommige zijn nog steeds gepland voor 2021 in hun oorspronkelijke dan wel virtuele vorm. SeaTalk geeft een overzicht van de activiteiten in 2021 en 2022 die deze verjaardag luister bijzetten.

 

Virtuele conferentie en tentoonstelling

Twee evenementen hebben een virtuele gedaante aangenomen en kunnen op elk moment  bijgewoond worden. Het eerste is een conferentie over de geschiedenis van de Belgische Marine. Verscheidene sprekers vertellen over de zeemacht vanaf het prille begin van haar oprichting 75 jaar geleden tot nu. Een deel van deze conferentie is eveneens gewijd aan het Reservekader van de Marine, een onmisbaar orgaan bij onze operaties.

Deze conferentie kan bekeken worden op het Youtube-kanaal van de Belgische Marine, The Belgian Navy genoemd, of door volgende link naar uw browser te kopiëren: .

Het tweede virtuele evenement is een tentoonstelling rond Belgische marine-uniformen. De Vereniging van het Reservekader en van de Veteranen van de Marine organiseert deze tentoonstelling, die oorspronkelijk in Oostende zou plaatsvinden. Via de site krijgen geïnteresseerden gedetailleerde uitleg van kwartiermeester-chef Johnny Geldhof. Hij gidst u met passie doorheen de collectie, waarvan hij trouwens trotse eigenaar is. Hij toont u de eerste uniformen van de marine die uit elementen van Britse uniformen bestonden, de tenues die gedragen werden in Banana, de marinebasis in Congo, en de uniformen van de mariniers van nu. Deze tentoonstelling kan bezocht worden via deze link.

Technologieweekend en maritieme seminaries

De Marine zal van de doop van het nieuwe onderzoekschip Belgica in september gebruik maken om de nauwe banden met de wetenschap in de kijker te zetten. Op 24 september vindt ter gelegenheid van Water-rAnt eveneens een seminarie over maritiem België plaats.

Van 1 tot 3 oktober is op de marinebasis van Zeebrugge een technologieweekend gepland. Een dronewedstrijd en e-gaming staan op het programma, terwijl de basis voor het publiek toegankelijk zal zijn ter gelegenheid van de jobbeurs. Tijdens dit weekend in Zeebrugge wordt het startschot gegeven van de grote evenementen rond 75 jaar Marine.

Op 9 december volgt een galaconcert in Flagey in hartje Brussel. Voor deze gelegenheid bereidt de Koninklijke Muziekkapel van de Marine een programma voor dat op deze mythische plaats menig hart in vervoering zal brengen.

Evenementen in het hele land

De rest van het land zal niet achterblijven. In Luik en Namen zullen eveneens seminaries georganiseerd worden rond de nauwe banden die de Marine met bepaalde domeinen onderhoudt. Het eerste evenement met als thema marine en industrie vindt plaats in Luik, het tweede zal aan geschiedenis en economie gewijd worden.

Zodra SeaTalk over details en de precieze data van deze evenementen beschikt, zal u deze kunnen terugvinden in de agenda op onze website.

Evenement Marine

2022: de terugkeer van de grote evenementen

2022 zal het jaar zijn waarop de Marine definitief haar stempel zal drukken. Op 4 februari wordt het startschot gegeven met het Bal van de Marine in Oostende. De avond zal een extra dimensie krijgen door de aanwezigheid van de cast van Beau Séjour 2, een televisiereeks waarbij de marine deels als decor dient.

De Blauwe Wimpel, een tweejaarlijkse manifestatie voor zeescoutsen, zal dat jaar in een nieuw kleedje steken. In het weekend van 6 tot 8 mei, op de marinebasis van Zeebrugge,  zullen de jonge deelnemers zich kunnen meten tijdens een hele reeks proeven te land, in de lucht en natuurlijk… ter zee.

Zomerfestivals

Kom in groten getale naar het festival Oostende voor Anker, dat plaatsvindt van 19 tot 22 mei, en naar het Havenfeest van Brussel op 29 mei, waar de eenheden van de Marine het genoegen zullen hebben om zich in grote vlaggetooi van hun beste kant te laten zien.

Maar de apotheose van al deze evenementen wordt ongetwijfeld de Vlootparade die in het begin van de zomer in Antwerpen plaatsvindt. Vanop beide oevers van de Schelde zal u de parade van de Belgische schepen kunnen bewonderen. Daarna kunt u kuieren in het nautische dorp dat zich langs de kades bevindt, waar u kunt nagenieten van dit magische moment.

Nog even ter verduidelijking: de opendeurdagen van de Marine of de Navy Days, die in principe tweejaarlijks in Zeebrugge georganiseerd worden, vinden plaats in 2023 op de marinebasis van Zeebrugge.

Auteur: Lars Cléchot
Foto’s: The Belgian Navy