Tenslotte werd een belangrijk plan opgesteld voor industriële samenwerking en overdracht van know-how naar België over een periode van twintig jaar, waarbij de oplossing zo goed mogelijk werd afgestemd op de essentiële veiligheidsbelangen van de Belgische staat. Belgium Naval & Robotics heeft met de presentatie van een investeringsplan aangetoond dat het de essentiële veiligheidsbelangen van de Belgische staat wil ondersteunen. In dit kader bouwt ECA Group een fabriek in Oostende, waar vanaf volgend jaar de drones voor de nieuwe schepen zullen worden geassembleerd. Bovendien worden de “toolboxes” in België ontwikkeld. De technologie zal evolueren om niet alleen aan de behoeften van de Belgische en Nederlandse zeemachten, maar ook aan die van andere marines te voldoen. In dit verband is in Moeskroen een onderzoekscentrum opgericht waar meerdere ingenieurs momenteel werken aan innoverende projecten. Dit alles in het kader van het MCM Lab dat onlangs werd opgericht binnen Belgium Naval & Robotics, in samenwerking met de Belgische Marine.
Vandaag is ECA Group op zoek naar ingenieurs, technici, arbeiders en bedienden om zijn teams in Oostende en Moeskroen te versterken. Wij zijn ook op zoek naar Belgische leveranciers van producten en systemen, met name voor de fabriek in Oostende.
Naval Group en ECA Group zullen het concept van mijnopruiming op afstand, zoals dat in België en Nederland wordt toegepast, vanuit België promoten en aanbieden aan marines over de hele wereld.
Wat is het stand-off concept?
“Stand-off ontmijning verschilt van de traditionele aanpak van mijnbestrijding, waarbij het moederschip naar het mijnenveld vaart, ondanks bezorgdheid over de veiligheid. Met het stand-off concept kunnen mijnen worden gelokaliseerd, geïdentificeerd en geneutraliseerd terwijl het moederschip op afstand blijft, dankzij de tussenkomst van drone-systemen. Het moederschip hoeft niet langer magnetisch neutraal te zijn om zichzelf tegen mijnen te beschermen en kan derhalve tegen lagere kosten worden geproduceerd. Autonome mijnopruiming op afstand biedt dus een veiligere, efficiëntere en goedkopere oplossing dan mijnenjagers.”