Reportage uit SeaTalk editie 2

Belgium Naval & Robotics levert de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Belgische Marine

ECA Robotics affiche

Vanaf 2024 zullen twaalf nieuwe mijnbestrijdingsvaartuigen worden toegevoegd aan de vloot van de Belgische en de Nederlandse marine.  Deze Mine Counter Measures Vessels (MCMV) zullen worden geleverd door Naval Group en ECA Group, in het Belgische Naval & Robotics consortium. In dit interview legt Steven Luys, CEO van ECA Group in België, uit wat dit project betekent voor Belgium Naval & Robotics en voor de Belgische capaciteit en knowhow op het gebied van maritieme ontmijning.

Kunt u Naval Group en ECA GROUP voorstellen, evenals de achtergrond van dit nieuwe scheepsbouwproject?

“Zowel ECA Group als Naval Group hebben een jarenlange expertise in het leveren van maritieme ontmijningsoplossingen. Sinds de jaren 1970 ontwikkelt, ontwerpt en produceert ECA Group geïntegreerde robotsystemen en drones voor mijnenruiming. De Poisson Auto Propulsé of PAP is het bekendste voorbeeld en wordt nog steeds door veel marines gebruikt bij ontmijningsoperaties op zee.

Naval Group is een van Europa’s grootste bouwers van marineschepen die in gebruik zijn bij de Franse zeemacht en vele andere marines in de wereld. Naval Group is de algemene projectmanager voor het consortium en is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de vaartuigen voor dit project. De schepen zullen worden gebouwd bij Kership, een dochteronderneming van Naval Group. ECA Group is belast met het ontwerp en de productie van de “drone toolboxes” – een complete oplossing voor ontmijningsopdrachten met behulp van drones.

Het consortium Belgium Naval & Robotics is dan ook tot stand gekomen dankzij het gezamenlijke project van de Belgische Marine en de Koninklijke Marine, waardoor Naval Group en ECA Group in de toekomst hun mijnopruimingsoplossingen op zee vanuit België kunnen aanbieden.

Pap ECA Group

Een Seascan identifieert een mijn d.m.v. hoogresolutie camera’s.

Om haar vloot te vernieuwen koos de Belgische marine uit twee andere voorstellen het project Belgium Naval & Robotics. Wat was volgens u de doorslaggevende factor?

“Belgium Naval & Robotics was in staat om zich aan te passen aan de eisen van de Belgische Marine voor de ontwikkeling van haar schepen. Drie criteria werden gebruikt om de oplossingen te evalueren.

Het eerste criterium betreft de technologie.  ECA Group produceert al jaren drone-systemen op basis van het “stand-off” concept voor het op afstand ruimen van mijnen. Dit is een door de Belgische marine ontwikkeld concept om mijnen te neutraliseren, waardoor het moederschip op afstand van het mijnenveld kan blijven; dit concept is veiliger, sneller en efficiënter dan conventionele methoden.

Belgium Naval & Robotics heeft de betrouwbaarheid van de oplossing ook gedemonstreerd aan de Belgische Marine tijdens real-life tests in de Noordzee. Dit alles heeft België Naval & Robotics in staat gesteld goede resultaten te boeken op het gebied van technologische vooruitgang.

Het tweede criterium is de prijs van de oplossing. Wij hebben ons uiterste best gedaan om een aantrekkelijke oplossing te bieden, waarbij wij streefden naar een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Steven Luys, CEO van ECA Group in België.

Tenslotte werd een belangrijk plan opgesteld voor industriële samenwerking en overdracht van know-how naar België over een periode van twintig jaar, waarbij de oplossing zo goed mogelijk werd afgestemd op de essentiële veiligheidsbelangen van de Belgische staat. Belgium Naval & Robotics heeft met de presentatie van een investeringsplan aangetoond dat het de essentiële veiligheidsbelangen van de Belgische staat wil ondersteunen. In dit kader bouwt ECA Group een fabriek in Oostende, waar vanaf volgend jaar de drones voor de nieuwe schepen zullen worden geassembleerd.  Bovendien worden de “toolboxes” in België ontwikkeld. De technologie zal evolueren om niet alleen aan de behoeften van de Belgische en Nederlandse zeemachten, maar ook aan die van andere marines te voldoen. In dit verband is in Moeskroen een onderzoekscentrum opgericht waar meerdere ingenieurs momenteel werken aan innoverende projecten. Dit alles in het kader van het MCM Lab dat onlangs werd opgericht binnen Belgium Naval & Robotics, in samenwerking met de Belgische Marine.

Vandaag is ECA Group op zoek naar ingenieurs, technici, arbeiders en bedienden om zijn teams in Oostende en Moeskroen te versterken. Wij zijn ook op zoek naar Belgische leveranciers van producten en systemen, met name voor de fabriek in Oostende.

Naval Group en ECA Group zullen het concept van mijnopruiming op afstand, zoals dat in België en Nederland wordt toegepast, vanuit België promoten en aanbieden aan marines over de hele wereld.

Wat is het stand-off concept?

“Stand-off ontmijning verschilt van de traditionele aanpak van mijnbestrijding, waarbij het moederschip naar het mijnenveld vaart, ondanks bezorgdheid over de veiligheid. Met het stand-off concept kunnen mijnen worden gelokaliseerd, geïdentificeerd en geneutraliseerd terwijl het moederschip op afstand blijft, dankzij de tussenkomst van drone-systemen. Het moederschip hoeft niet langer magnetisch neutraal te zijn om zichzelf tegen mijnen te beschermen en kan derhalve tegen lagere kosten worden geproduceerd. Autonome mijnopruiming op afstand biedt dus een veiligere, efficiëntere en goedkopere oplossing dan mijnenjagers.”

 

Minister De Donder was aanwezig tijdens de opening van de nieuwe kantoren. Ze werd vergezeld door (v.l.n.r.) CEO Steven Luys, Raphael Gorgé (voorzitter Group Gorgé), Hervé Guillou (voorzitter ECA Group) en Mevr. Brigitte Aubert (burgemeester van Moeskroen).

Delegatie Belgisch Leger

Ook Defensie was goed vertegenwoordigd. V.l.n.r. commandant Kristof Van Belleghem, admiraal Jan de Beurme, commandant Claude Bultot en kolonel Guy Dobbelaere.

Auteur: Lucie Vandemaele – RMA 172 POL
Foto’s | photos : ECA Group & SeaTalk