Erfgoed

Werkhuizen Scheepswerf Baasrode binnenkort open voor publiek

Werkhuis Scheepswerf Baasrode Erfgoed

Vrijdag 2 februari 2024 — De Provincie Oost-Vlaanderen heeft groen licht gegeven voor de toegankelijkheid van de werkhuizen op de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode. Deze authentieke schatkamer van maritiem erfgoed zal binnenkort voor iedereen toegankelijk zijn. De goedkeuring voor de benodigde werkzaamheden werd unaniem ontvangen tijdens de provincieraad, en de voltooiing van het project is gepland tegen eind 2024.

Baasrode’s maritieme erfgoed

“Waar anders vind je zo’n goed bewaard gebleven werkplaatsen van een scheepswerf, doordrenkt met historische waarde en sfeer? De Provincie heeft al aanzienlijk geïnvesteerd in de Scheepswerven Baasrode en stelt nu de opening van de werkhuizen als prioriteit. Noteer het in je agenda, eind dit jaar staat een bezoek aan deze unieke locatie op het programma!”, zegt An Vervliet, gedeputeerde voor Erfgoed.

Lees verder onder de foto…

Historisch werkhuis op de scheepswerf van Baasrode

De weg naar toegankelijkheid

De scheepsbouw langs de oevers van de Schelde heeft een eeuwenlange geschiedenis, waarbij Baasrode een essentieel centrum was. De voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert zijn in het bezit van de Provincie Oost-Vlaanderen, en de bewonderenswaardige staat waarin ze verkeren, dateert nog steeds van de laatste werkdag toen de werf abrupt sloot op 31 december 1986. Dit unieke feit en de inzet van velen hebben bijgedragen aan het behoud van deze historische scheepswerf.

Een bezoekerservaring vol historie

De Provincie Oost-Vlaanderen heeft de afgelopen jaren samen met verschillende partners aanzienlijke investeringen gedaan om de Scheepswerven te behouden en te restaureren. Het doel is om mensen kennis te laten maken met deze bijzondere locatie en de rijke geschiedenis en ambacht van de binnenvaartscheepsbouw.

De provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode omvat diverse gebouwen, waaronder de werkhuizen met de originele machines, die tot nu toe alleen onder begeleiding van een gids bezocht konden worden.

Planning en vooruitzichten

De Provincie streeft ernaar om een toegankelijk pad te creëren door de werkhuizen, zodat individuele bezoekers deze unieke plek en haar geschiedenis kunnen verkennen. Hierbij wordt het erfgoed behouden en blijven zoveel mogelijk originele elementen intact. Bezoekers kunnen genieten van informatieve borden en digitale animaties die stap voor stap het bouwproces van binnenschepen illustreren.

De Provincie mikt op de afronding van de werkzaamheden tegen eind 2024, waarna de Scheepswerven Baasrode een nieuw hoofdstuk in hun geschiedenis zullen openen voor het brede publiek.

Meer info: scheepswervenbaasrode.be

 

Auteur: redactie
Foto’s: Provincie Oost-Vlaanderen