Sailing

Haal Neptunus in je boven

Plezier maken en water gaan heel goed samen. Bovendien doet water dromen. Van uitdagingen, van reizen, van presteren, van ravotten en zelfs van romantiek. Hoe maak je de stap van landrot naar schipper? Waar kan je leren zeilen, surfen, waterskiën of wakeboarden?

Leer zeilen SeaTalk

Brevet voor snel varen met de motorboot

Net als bij skiën, autorijden of ballonvaren gaat er niets boven het advies om de eerste stappen in de watersport in een zeil-, vaar-, waterski- of aanverwante school te zetten. Tenzij je iemand in de familie- of vriendenkring hebt die je op de juiste manier kan leren hoe je met een boot kunt omgaan. Waarom zou je dan cursussen volgen? Er zijn massa’s redenen, maar eerst iets over brevetten. De federale overheid (FOD Mobiliteit) werkte de voorbije jaren hard aan een heel nieuw pakket aan wetten en richtlijnen. Die maken een onderscheid in types vaartuigen, de vaargebieden en de redenen waarom je vaart. We laten de professionele pleziervaarder hierna buiten beschouwing. Concreet betekent dit dat je verplicht een brevet moet hebben wanneer je met een pleziervaartuig het water opgaat dat sneller kan dan 20 km/u en/of langer is dan 15 meter. Een waterscooter (of Jet Ski), een opblaasboot van 4 meter met een 10 pk. buitenboordmotortje, een sportieve zeehengelboot tot en met een motorboot om te waterskiën of te wakeboarden of een blits jacht met een paar honderd watt motorvermogen… De schipper moet hiervoor een stuurbrevet hebben. Dat betekent een Beperkt Stuurbrevet voor op stilstaand water (zoals kanalen of sommige rivieren) of een Algemeen Stuurbrevet dat ook voor waterwegen met vloed- en ebstroming zoals de Beneden Zeeschelde en de kuststrook geldt.
De hoofdmoot aan de zg. snelvaart-opleiding wordt gegeven door privé vaarscholen maar ook waterskiclubs geven specifieke lessen hiervoor. Hun opleidingen zijn stapsgewijs opgebouwd, zodat je zowel de theoretische als praktische cursussen per niveau kan volgen en praktische testen kan afleggen. Die worden gevraagd bij je FOD Mobiliteitsexamen dat je voor het behalen van de brevetten moet afleggen.    

Aanbevolen, niet verplicht brevet

Heel wat watersportverenigingen die langs de waterlopen, plassen en meren of bij jachthavens aan zee of in het binnenland liggen hebben een gedegen zeilschool. Sommige, zoals beachclubs op de zeestranden, geven ook les in windsurfing, kitesurfing, catamaranzeilen of zelfs zeilwagenrijden. Waterskiclubs – doorgaans ook met een hippe wakeboard afdeling, geven ook vnl. praktische cursussen. Hier leer je zelfstandig met een zeilboot of surfboard om te gaan. Het vrije Basisbrevet en de Evolutie 1- en 2-Brevetten gelden voor jeugdzeilers en volwassen zeilers. Naarmate de zeiler in spe vordert, maken de scholen hem / haar warm om specialisatiecursussen te volgen die de competitieskills aanscherpen. Steeds meer clubs maken het mogelijk om een boot bij hen te huren omdat ze beseffen dat een boot kopen een grote stap is.

In de snelvaartwereld kan je ook als waterskiër of wakeboarder cursussen volgen en brevetten behalen. Omdat er aan deze brevetten voor de zg. wind- of ‘glide’ sporten geen verplichting vasthangt zijn ze vooral nuttig om een behapbaar traject te volgen en je eigen vorderingen te kunnen vastleggen. Doorgaans kan je met het Basisniveau in je zeilpas, bij een andere club in een andere boot een Evolutieniveau behalen.  

Het voordeel van cursussen bij clubs is dat je nooit ver af bent van het interactieve clubleven. De bars van de clubhuizen zijn leuke plekken waar informatie in rond gaat die je met veel moeite via Google kan vinden. Google is doorgaans ook zuiniger met rondjes trakteren of een handje uitsteken. Het is bovendien proefondervindelijk vastgesteld dat zeilers die hun bootje over de plas kunnen laveren de kriebel voelen. Die verraadt een snel groeiende ambitie om in de competitie te scoren. Of Kapitein Piet-gewijs met het gezin of vrienden de oceaan over te steken. Want wie met een open boot plassen zoals Heusden, Galgenweel of het meer van de l’Eau d’Heure kan bedwingen,  heeft alle basiskennis en -kunde om de zee te trotseren.  

Nuttige info en links:

Zeilen en snel motorbootvaren – privévaarscholen:
www.nautibel.be (onder rubriek ‘voor watersporters’)

Zeil, surf, SUP, zeilwagenrijden en G-zeil opleiding bij verenigingen van Wind en Watersport Vlaanderen: www.ikwatersport.be

Watersport demodagen – De Watersportdag:
https://www.watersportdag.be/

Waterski, wakeboarden en snel motorbootvaren
Waterski en Wakeboard Vlaanderen: www.waterski.be

Zeilen en snel motorbootvaren – Fédération Francophone du Yachting Belge / Volvo Sailing Academy: www.ffyb.be

Alles waaraan de pleziervaartschipper reglementair moet voldoen:
www.mobilit.belgium.be ( kijk onder scheepvaart -> pleziervaart)

Auteur: Pit de Jonge
Foto’s: Pit de Jonge & WWSV