Nieuw in Antwerpen

MAS opent nieuwe permanente expo: ‘Vracht’

Affiche vracht MAS

Op zaterdag 11 december opende het MAS een nieuwe permanente expo op de zesde verdieping: ‘Vracht. Over de haven, mensen en goederen.’ De expo neemt de bezoeker mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel. Naast de vele waardevolle scheepsmodellen, zijn er ook tal van gebruiks- en kunstobjecten uit de collectie te zien die tonen hoe er eeuwenlang goederen, kennis en contacten via de haven Antwerpen in- en uitstroomden.

Van de eerste wortels van de haven tot vandaag gingen vrachten, goederen en kennis de stad in en uit. Via de scheepvaart en de wereldhandel kwamen mensen van over heel de wereld met elkaar in contact. Dat heeft Antwerpen gemaakt tot de kleurrijke en diverse stad dat ze nu is.

Op deze expo meer je aanin zes verschillende ‘dokken’ en leer je telkens meer over de band tussen de stad en de wereld. Van de Vikingen en de Middeleeuwen, de 16de eeuw van Antwerpen en de kolonisatieperiode in Congo tot de hedendaagse wereldhandel : als bezoeker reis je in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de stad en de haven. De prachtige scheepsmodellen, kunstwerken en gebruiksvoorwerpen laten zien hoe de wereldhandel en de stad door de eeuwen heen evolueerde tot wat ze nu is. Het verhaal wordt gebracht aan de hand van onder andere foto’s, film en kunstwerken.

Te bezichtigen tijdens de expo: Driemaster Marnix de Ste Aldegonde
Meer dan twee eeuwen lang was de Scheldevaart naar Antwerpen gehinderd door hoge tolgelden. Op 1 augustus 1863 was de Schelde volledig tolvrij. De Marnix de Ste Aldegonde was het eerste schip dat de Antwerpse dokken verliet.

Bij de expo hoort ook een boeiend randprogramma met aanbod voor het onderwijs, gegidste rondleidingen, workshops, vakantie-ateliers…

Alle info over deze expo vind je via
https://mas.be/nl/Vracht

Auteur & foto’s: persdienst MAS