Actua

EU-Commissaris Sinkevičius bezoekt lokale initiatieven binnen de duurzame blauwe economie in Oostende

EU-commissaris houdt toespraak in Oostende

Op 6 september 2021 bracht EU-Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius een bezoek aan Oostende om nader kennis te maken met een aantal lokale initiatieven binnen de duurzame blauwe economie in België. Het programma van de dag werd opgesteld door Bluebridge, De Blauwe Cluster, Marine@UGent, Ostend Science Park en het Vlaams Instituut voor de Zee.

Na een warme verwelkoming door de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein, ging de EU-commissaris dieper in op de Europese ambities voor de blauwe economie en het potentieel van aquacultuur om aan de groeiende vraag naar duurzame voeding te voldoen.

Hilde Crevits, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie, Landbouw en Visserij, hield vervolgens een toespraak over de uitdagingen en ambities in de lokale blauwe economie. 

EU-Commissaris Sinkevičius

Na speeches van lokale actoren in de blauwe economie, volgde een bezoek aan het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee, dat onlangs een zeewaterpijpleiding geopend heeft en de thuisbasis is van het VLIZ Marine Robotics Centre. Dit centrum ontwikkelt innovatieve meettechnieken en -strategieën op het vlak van mariene robotica om de innovatiecapaciteit van marien onderzoek en de blauwe economie te verhogen.

Hierop volgden een demonstratie van de controlekamer van een offshore windpark; een toelichting van de Blue Accelerator, een maritiem innovatie- en ontwikkelingsplatform dat voor de kust van Oostende ligt; en een bezoek aan een project waarbij helmgras aangeplant wordt om zo nieuwe duinen aan te leggen die voorkomen dat er zand op de dijk terechtkomt.  

Daarna gingen de aanwezigen naar het lokale CoastSnap-station, waar burgers een bijdrage kunnen leveren aan de wetenschap door met hun smartphone een foto te nemen en die dan via sociale media te delen. Op die manier leveren ze waardevolle gegevens aan om de kustlijn te monitoren en de evolutie van het strand te bestuderen. Dhr. Sinkevičius was hier heel enthousiast over en nam graag deel aan dit fascinerende wereldwijde project rond burgerwetenschap.

Dhr. Sinkevičius klonk overtuigd: ‘De EU engageert zich om haar kusten, zeeën en oceanen te beschermen en op te kuisen om onze biodiversiteit en ecosystemen te beschermen. Dat is ons voornaamste wapen om de impact van de klimaatverandering op te vangen. Een hervorming van de mariene economie is noodzakelijk om onze ecosystemen te beschermen, maar ook om de rijkdom van onze kustgemeenschappen veilig te stellen. Vlaanderen bewijst dat een duurzame blauwe economie niet enkel een concept op papier is, maar een steeds tastbaardere realiteit, die ons zal helpen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te realiseren.”

Persbericht De Blauwe Cluster