75 jaar RNSYC Oostende

Feest bij ROYAL NORTH SEA YACHTCLUB

Op 15 april 1946 werd de Royal North Sea Yachtclub officieel boven de doopvont gehouden. Door de alom bekende sanitaire maatregelen in 2021, wordt de 75ste verjaardag van de club pas dit jaar echt gevierd.

Archieffoto Royal North Sea Yacht Club Oostende

Het begon allemaal aan het Klein Strand in een kleine noodwoning geleend door de Oostendse reder John Bauwens, onder impuls van enkele die hards. Door zich uit te leven in de watersport, wilden ze de gruwel die ze hadden meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog zo snel mogelijk vergeten.

Georges Timmerman, die als Marineofficier zich onderscheidde op “Juno Beach” in 1944, werd de eerste Commodore (Voorzitter van een Royal Yachtclub) en bouwde de club verder uit met steun van het Stadsbestuur. In 1951 huldigde de toenmalige burgemeester Henri Serruys het huidig clubgebouw in, in aanwezigheid van tal van notabelen. Z.M Koning Boudewijn werd de eerste Ere-Commodore en die verbondenheid aan het Koningshuis is er nog steeds.

De club groeide uit tot een begrip en tal van nationale en internationale wedstrijden werden georganiseerd zoals de prestigieuze “Tour de France à la Voile”. Na meer dan zeven decennia is de club nog altijd het paradijs voor zeilers aan de Belgische Kust. Zo organiseert ze over de dertig wedstrijden per jaar, voor zowel zwaardbootjes (vanaf het Klein Strand) als voor kajuitjachten, al dan niet in samenwerking met één van hun maritieme partnerclubs.

Ook al is het vaak een uitdaging om een goed evenwicht te vinden tussen de economische belangen en de recreatieve activiteiten in de haven, toch streeft de club naar een maximale uitbouw van de maritieme recreatieve watersportdisciplines.

Tijdens diverse activiteiten in 2022, waaronder Oostende voor Anker in mei en de Dragon Gold Cup in augustus, zal er ongetwijfeld meer dan één glas geklonken en gedronken worden om het jubileum van de club te vieren.  

Happy Birthday Royal North Sea Yachtclub!

 

Auteur: CO – persbericht van RNSYC
Foto’s: Archief van de club

Eerder verschenen reportages ivm RNSYC:
– Dragon Cup 2022 – Xavier Vanneste
Oostende voor Anker – In het kielzog van Hubert Rubbens

 

Affiche Oostende voor Anker 2022
Logo Royal North Sea Yachtclub