Uit SeaTalk editie 05

Marinebasis wordt festivalterrein

Vlogger Espe bij Marinebasis Zeebrugge

Het gaat tegenwoordig hard op de sociale media waar vele bedrijven op zoek zijn naar de juiste profielen. Defensie en meer bepaald de Marine in dit geval, besloot om resoluut van koers te veranderen en onbekende wateren op te zoeken. Ze gaan tot het uiterste: “Full Ahead” in de zoektocht naar technisch talent om de toekomstige vloot te bemannen.

Voor het “Navy TECHNOFest 2022” op 1 en 2 oktober 2022 pakt de Belgian Navy uit met een gedurfde, out of the box campagne in de taal van jongeren. Geen saaie affiche of een traditioneel filmpje, maar een bekende Belgische influencer namelijk de roodharige Espe die op stap gaat met commandant Olivier Vogels en de basis aan de jeugd voorstelt. In zijn eigen stijl promoot Espe op zijn kanaal het Navy TECHNOFest 2022 en -men moet toegeven- met meer dan 800k views, doet hij dit niet onaardig.

Olivier Vogels en Espe

Omdat in de driehoek Oostende – Zeebrugge – Brugge en bij uitbreiding West- en Oost-Vlaanderen de hub van (West-)Europa wordt voor dronetechnologie en ontwikkeling, gaat de Marine samen met zijn technologische partners van het festival op een informele manier op zoek naar nieuwe medewerkers. De Marine opent letterlijk en figuurlijk de poorten om in de nabije toekomst nauwer samen te werken met deze (drone-)fabrieken, opleidingsscholen en campussen van hogescholen en universiteiten om de innovatieve technologie in het maritieme milieu verder te ontwikkelen. Een concrete stap hiervoor zie je nu al met de oprichting van de Navy Academy (zie SeaTalk editie 5) in Oostende.

Drones (onderwater-, oppervlakte- en luchtdrones) worden in de nabije toekomst ingezet op de nieuwe vaartuigen van de Marine. De toekomstige bemanningen gaan in de nabije toekomst aan boord werken in een game based working environment. Vandaar dat jongeren met passie voor techniek en gaming de ideale kandidaten en profielen hebben om verder opgeleid te worden tot echte specialisten. Het volledige festival is opgezet om net deze community’s (o.a. gamers en droneracers) aan hun trekken te laten komen. Iedereen die een technische achtergrond heeft of interesse heeft in dit domein, kan dit laten weten aan de ingang van het festival. Er zijn een beperkt aantal VIP-bandjes voorzien voor hen. Hetzelfde principe geldt voor zij die een initiatie gevechtszwemmen wensen.

Omdat aan te tonen dat Defensie geen saaie onderneming is, maar een dynamisch bedrijf, wordt er tijdens het Technofest ook ingezet op beleving. Geen saaie opendeurdag, maar hoogtechnologische standen gecombineerd met concerten, DJ sets, dynamische demonstraties, dronecompetities en foodtrucks. Werkelijk het drone-, gaming-, VR-, AR- en cyberfeestje van het jaar!

Drones besturen