Jan Goderis: “Vernieuwde formule Antwerp Race schot in de roos”

Maar liefst 125 zeiljachten raceten van Terneuzen naar Antwerpen voor de 36e editie van de Antwerp Race. De nabijheid van de Antwerpse haven en een drukke beroepsvaart op de Schelde maakt de race superspannend en tegelijkertijd uniek. Organisator Jan Goderis koos deze keer voor één startlocatie, wat een succes bleek.

Meer dan 600 zeilers, zowel professionele als recreatieve, gaven op zaterdag 19 oktober 2024 het beste van zichzelf aan boord van zo’n 125 jachten. Om 10.30 uur werd het startschot gegeven op de Schelde ter hoogte van Terneuzen. Vervolgens ging het in een rotvaart richting Rede van Antwerpen.

“We zijn voor deze 36e editie teruggekeerd naar de essentie van de Antwerp Race. We willen namelijk een evenement aanbieden voor een zeer breed gamma deelnemers en zeilboten. Een zuid-zuidwestenwind van een dikke vier Beaufort zal voor een snelle race zorgen”, zei Pit De Jonge van de Royal Jacht Club van België.

Zeilfeest

De vorige edities van deze legendarische zeilrace op de Schelde startten zowel in Breskens, voor de grotere boten, als in Terneuzen. Organisator Jan Goderis koos er ditmaal voor om het voltallige deelnemersveld samen te brengen op slechts één startlocatie: Terneuzen. De avond voorafgaand aan de zeilwedstrijd was er een groot feest in tal van restaurants en cafés in het oude centrum van Terneuzen.

“De vernieuwde formule was een schot in de roos”, zegt een tevreden Goderis. “We hebben ook een ongelooflijke editie achter de rug met fantastische wind, veel variatie en perfecte zeilomstandigheden.”

In wedstrijdmodus

Het Race & Rescue Team van RYCB tekende opnieuw present met een tiental RIB’s (rigid inflateable boats) om de zeilvloot, die zich bij momenten over enkele kilometers uitstrekt, langs op- en afvarende beroepsvaart op de Schelde te loodsen. En het was best druk op zaterdag. Naast heel wat binnenvaart ter hoogte van Hansweert en enkele tankers op de Schelde, werd de zeilvloot ook netjes langsheen de vierhonderd meter lange ‘ONE Inspiration’ en de ‘MSC Flavia’ geloodst. Met licht overmoedige zeilers in wedstrijdmodus is het voor het Race & Rescue Team vaak een helse karwei om iedereen tijdig en ver genoeg van die schepen weg te houden.

“We hebben toch best wat beroepsvaart moeten begeleiden tijdens de wedstrijd, maar alles is zeer goed verlopen”, zegt Wim Peleman van Race & Rescue Team RYCB. “Vandaag hadden we zo’n 25 vrijwilligers aan boord van een tiental RIB’s die de wedstrijd begeleidden. Daarnaast werkten we nauw samen met de aanwezige overheden, zoals Rijkswaterstaat en de Nederlandse en Belgische scheepvaartpolitie, die zowel met begeleidingsschepen, RIB’s als jetski’s de wedstrijd mee begeleid hebben.”

“Themis II’ vlagt wedstrijd af

De eerste finishers gingen rond 15.30 uur over de ‘finishlijn’, een denkbeeldige lijn tussen een blauwe vlag op de Antwerpse Plantijnkaai en de ‘Themis II’, het opleidingsschip van de Scheepvaartschool op Linkeroever die voor de Rede van Antwerpen voor anker lag op de Schelde. Na de race namen zowat alle deelnemende jachten bij hoogwater de getijdensluis van Jachthaven Antwerpen Linkeroever om daar de nacht door te brengen en te genieten van het zeilfeest en de prijsuitreiking in de Belgicaloods van RYCB.

Foto: Pit De Jonge

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Meyvis