Poezenboot moet wijken voor pleziervaart

Poezenboot Gent 2013
Foto: Facebook | Poezenboot

De Poezenboot ‘Caprice’, een bekend kattenasiel in Gent, moet na 28 jaar haar vertrouwde ligplaats aan de Nieuwevaart verlaten. Door plannen van de stad Gent om de Nieuwevaart open te stellen voor pleziervaart, komt de Poezenboot voor een aanzienlijke financiële uitdaging te staan.

Van bordeel tot kattenasiel

Mieke Schuddinck kocht de boot in 1996 via een deurwaarder in Brugge. “Voordat de boot als kattenasiel diende, fungeerde ze als opvangplek voor Joegoslavische vluchtelingen en zelfs als bordeel,” vertelde Mieke ooit in het programma Afrit 9. Na de aankoop voer Mieke de boot naar Gent, waar ze met de hulp van vrijwilligers een toevluchtsoord creëerde voor verlaten en zieke katten. De boot beschikt over quarantainekamers, een dierenartsenruimte en een afgesloten terras voor de katten. De keuze voor een boot was ook praktisch: op deze manier was er geen milieuvergunning vereist.

Interieur en terras van de poezenboot

Miekes missie: dierenrechten hoog op de agenda

Dankzij Mieke Schuddinck groeide de Poezenboot uit tot een bekend symbool voor dierenwelzijn in Gent. Schuddinck, die eerder dit jaar op 71-jarige leeftijd overleed, heeft met haar werk niet alleen het kattenasiel op de kaart gezet, maar ook dierenrechten een prominentere plek in de politiek gegeven. Haar dochter, Ellie De Grauwe, zet de missie van haar moeder met dezelfde toewijding voort.

Oprichtster Mieke Schuddinck (2020)

De verhuizing naar de nieuwe locatie gaat gepaard met hoge kosten, vertelt Ellie De Grauwe aan VRT. Ze schat de totale kosten op 50.000 euro, vooral vanwege recente investeringen die niet over te plaatsen zijn. Zo liet de organisatie enkele jaren geleden nieuwe trappen installeren voor 20.000 euro. Op de nieuwe plek in Mariakerke zijn echter metalen loopbruggen vereist, wat nog eens 10.000 euro extra betekent.

Ondanks dat de nieuwe locatie slechts 500 meter verderop ligt, brengt de verhuizing emoties teweeg. De vertrouwde ligplaats moet plaatsmaken voor een cluster van woonboten en aanmeerplaatsen voor pleziervaart. Het project ‘Water in de Stad’, dat zes jaar geleden door de stad Gent werd gelanceerd, heeft als doel om het water toegankelijker te maken voor verschillende vormen van gebruik.

Binnenkort zullen kattenliefhebbers de Poezenboot kunnen bezoeken aan Willemotlaan 1 in Mariakerke, bij de blauwe fietsbrug. Ondanks de verhuizing blijft de missie ongewijzigd: het bieden van een veilige plek voor katten die anders op straat zouden belanden. Voor de organisatie betekent de verhuizing een nieuw hoofdstuk in bijna drie decennia van toegewijd dierenwelzijn en liefde voor dieren.

Foto’s: facebook.com/poezenteradoptie
Meer info: www.iofpa.be

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie SeaTalk