De toekomst van de Zenobe Gramme ligt in jouw handen

De Belgische marine nam op 26 juli officieel afscheid van de Zenobe Gramme, het iconisch zeilschip dat meer dan 60 jaar lang in dienst was. Tijdens de ceremonie werd de wimpel voor de laatste keer gestreken, wat het einde markeerde van een tijdperk waarin het schip duizenden zeelieden trainde en honderden wetenschappelijke expedities ondersteunde. De toekomst van de Zenobe Gramme hangt echter aan een zijden draadje: zonder een koper met passie voor haar geschiedenis dreigt ze naar het buitenland te verdwijnen of erger nog… op de schroothoop te belanden.

Zenobe Gramme

Historiek en betekenis

Meer dan zestig jaar geleden liet de marine de Zenobe Gramme te water. Sindsdien heeft ze zo’n 410.000 zeemijl afgelegd – goed voor 19 keer de wereld rond. Ontworpen door scheepsingenieur Frank Van Dyck en gesponsord door de Koninklijke Yachting Club van Brussel, startte het schip als oceanografisch onderzoeksschip, passend bij het motto: Quarendo invenies (‘Wie zoekt, vindt’). Door de jaren heen diende ze echter vooral als opleidingsvaartuig, waarmee duizenden zeelieden – van matrozen tot admiraals – hun navigatie- en zeilvaardigheden aanscherpten. Voor veel oud-gedienden van de marine roept het schip sterke herinneringen op, en het vertegenwoordigt een belangrijke fase in hun leven.

Missie om de Zenobe Gramme te redden

Joeri Nobels uit Melle werd na het vervullen van zijn dienstplicht reservist bij de marine en koestert mooie herinneringen aan de Zenobe Gramme. Regelmatig ging hij mee aan boord, waar hij zijn zeilvaardigheden verfijnde. Nu het schip te koop staat, heeft hij besloten actie te ondernemen: samen met een groep vrijwilligers hoopt hij de Zenobe Gramme te restaureren en varend te houden in België. Om dit te realiseren, is hij een crowdfunding-actie gestart en zoekt hij sponsoren die zich aan het project willen verbinden. Het is niet zijn bedoeling om het schip zelf aan te kopen, maar dit te realiseren vanuit een vereniging. ‘Het zou zonde zijn als dit stukje Belgische maritieme geschiedenis verloren gaat of in buitenlandse handen valt,’ zegt Joeri. ‘En mocht het uiteindelijk toch niet lukken om met het ingezamelde geld het schip te kopen of te restaureren, dan zullen we een ander maritiem project geselecteren om de financiële steun aan te doneren.’

Joeri Nobels
Joeri Nobels, initiatiefnemer van de crowdfunding

De tijd dringt. De verkoop van de Zenobe Gramme, momenteel aangemeerd in het tweede dok in Zeebrugge, sluit op 5 november om 12 uur. Tot dan heeft Joeri de tijd om voldoende geld in te zamelen of een sponsor te vinden die het schip wil ondersteunen. Zijn droom? De Zenobe Gramme behouden voor educatieve en recreatieve doeleinden op Belgische wateren, zodat het schip haar geschiedenis kan doorgeven aan nieuwe generaties.

Laatste kans voor de Zenobe Gramme

Met een rijke geschiedenis vol wetenschappelijke en educatieve missies is de Zenobe Gramme een levend stukje Belgische maritieme geschiedenis. Dankzij de inzet van Joeri Nobels en zijn vrijwilligers is er hoop dat het schip in Belgische handen blijft en haar waardevolle bijdrage kan voortzetten. Voor wie het project wil steunen, is dit de laatste kans om de Zenobe Gramme te redden van een onzekere toekomst. Wil je meehelpen? Steun Joeri’s crowdfunding-actie en zorg ervoor dat dit iconische schip een nieuwe toekomst krijgt. Meer informatie over de actie vind je op de campagnepagina.

https://steunactie.be/actie/vrienden-van-de-zenobe-gramme/-42473

Foto’s: Facebook – Vrienden van de Zenobe Gramme

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie SeaTalk