Digitalisering tracering visserij komt dichterbij

Pedro Rappé

Hoewel nog niet verplicht, komt de digitale tracering van de visserij steeds dichterbij. Pedro Rappé heeft als visserman, en sinds enkele jaren als opstapper (n.v.d.r. interim-opvarende), veel werk verricht om informatie over wat er aan boord gebeurt te registreren en te versturen naar de wal.

‘De reder kan thuis alles online volgen. Van de brandstof die de motor verbruikt tot de hoeveelheid vis die is gestript en in het visruim afgewogen’, aldus de Vlaamse Rappé. Zo’n 55 vissersschepen zijn straks voorzien van digitale tracering. Er is een EU-subsidie van toepassing om het concept aan boord te verwezenlijken. Tot 10 januari 2026 kan volgens Rappé subsidie worden aangevraagd. De Belgische rederijen zijn enthousiast, omdat ze vanaf de wal exacte cijfers voorgeschoteld krijgen van de handelingen aan boord.

Pk-meting

Mede door deze realtime-informatie wil de EU in 2028 een registratieverplichting voor vissersschepen invoeren, zodat tijdens de reis onder meer een meting van het motorvermogen kan worden gedaan. Dat betekent dat de visserijambtenaren in Brussel hierop toezicht kunnen houden. Hoewel daar al jarenlang door garnalenvissers om is gevraagd, is er volgens hen op dit moment geen goed controlesysteem.

Op 3 september lanceerde de op Urk wonende, maar uit Knokke-Heist komende Rappé in Brugge een film over de Vlaamse visserij. Samen met de Zeeuw Maarten du Bois, heeft Rappé maanden gewerkt aan de productie van deze film, waarvan hijzelf de helft van het beeldmateriaal heeft aangedragen. De 44 minuten durende film geeft een positief beeld van de Vlaamse visserij.

Meer info over de roadshow: www.visserijverduurzaamt.be/roadshow/

Tekst & foto : Schuttevaer.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie SeaTalk